Ons pand

Een pareltje

Op het eerste gezicht zou je het niet zeggen, maar de Venlose binnenstad herbergt een schat aan (laat) Middeleeuwse panden. Veel van die panden zijn ‘verstopt’ achter modernere, vaak weinig fraaie gevels. Huize Schreurs, domicilie van ‘t Boekhuis, is dit lot gelukkig bespaard gebleven. Het is nog vrijwel geheel intact. En is in 1992 prachtig gerestaureerd door de huidige eigenaar, Vereniging Hendrick de Keyser uit Amsterdam.

 

Huize Schreurs is een typisch 16de eeuws dubbelhuis in Rijnlandse Renaissance stijl. De gevel kent veel traditionele elementen, zoals gemetselde kruisvensters. Midden in de gevel bevindt zich een groot wapenschild, in een klassiek vormgegeven 'tempeltje'. Daarboven, aan weerzijden twee portretkoppen.

Het wapenschild behoort toe aan de magistraatsfamilies Van Ooijen en Boener, die het pand in 1588 hebben laten bouwen; om niet te veel op elkaars lippen te zitten, in twee helften. In het begin van de 19de eeuw kocht de banketbakkersfamilie Schreurs de rechterhelft en in 1920 ook de linkerhelft.

 

Niet alleen de gevel van Huize Scheurs is bezienswaardig, maar ook het interieur. Loop (vrij) naar binnen en bewonder de 16de eeuwse haardstenen achter de toonbank. En het eeuwenoude, vervaarlijk doorzakkende balkenplafond, dat als in lang vervolgen tijden ossenbloedrood gekleurd is.

 

Wist u dat….

Huize Schreurs sinds jaar en dag ook te bewonderen is in Madurodam, het wereldberoemde miniatuurdorp in Den Haag?    

 

Wist u dat….

’t Boekhuis genoemd is naar een legendarische kantoorboekwinkel die tot in de jaren ’60 aan de Markt in Venlo gevestigd was. Waar een man in een lange grijze stofjas de scepter zwaaide. Een man die vanwege een dikke bult op zijn hoofd ‘Knopje’ genoemd werd?